'Toen ik naar buiten liep, mijn vrijheid tegemoet, wist ik dat als ik niet al mijn angst, haat en bitterheid zou achterlaten, ik dan altijd nog gevangen zou zijn.'

Nelson Mandela

 

Veel mensen lopen rond met onuitgesproken issues. Deze kunnen betrekking hebben op kwesties met een bepaalde persoon of met meerdere  personen. Deze issues blijven iemand soms langdurig, als een zeurende pijn op de achtergrond, achtervolgen.

Soms betreft het issues met mensen uit hun (directe) omgeving, soms met mensen die zij niet eens kennen. Op bepaalde momenten denk je er niet aan. Maar toch laat het je niet los.

Het kost energie, je raakt ervan uit je humeur en uiteindelijk kan het in extreme situaties zelfs je gezondheid gaan aantasten.

 

Hoe ‘klein’ of hoe ‘groot’ hetgeen jij als een last met je meedraagt ook is, het kan je in je dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten. Het belast niet alleen jouzelf, je bent er ook niet volledig voor je gezin, voor de mensen om je heen, op je werk.

 

>Wat kun je verwachten bij een vergevingssessie:

In vergevingssessies wordt deelnemers geleerd dat je als mens een keuze hebt waarmee je ruimte voor jezelf kunt creëren. Je keurt wat gebeurd is niet goed, maar je krijgt wel je innerlijke rust terug. Vergeving kan jou het gevoel van vrijheid weer teruggeven; dat je bevrijd bent van hetgeen jou voortdurend heeft belast. 

 

>Wat kan een vergevingssessie voor jou betekenen:

Een vergevingssessie is een cadeau aan jezelf. Je doet dit niet voor de ander/anderen. Je doet het voor jezelf!

Het is ook niet nodig dat die andere persoon/personen erbij aanwezig is/zijn.

Sterker nog: zelfs als die persoon in het buitenland woont of reeds is overleden kun je met de kwestie die jou belast aan de slag om het achter je te kunnen laten. Zodat je de ruimte en vrijheid weer voelt om in 'het nu' te leven zonder belasting van het verleden, op welke manier dan ook.

 

>Vergeving is iets anders dan verzoening:

In het boek 'De Verzoening' wordt het leven van Hank Heijn-Engel, de vrouw van Gerrit Jan Heijn, beschreven. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe de ontvoering van haar echtgenoot haar leven drastisch veranderde; de vreselijke ontknoping toen bleek dat haar echtgenoot vermoord was, de boosheid naar de ontvoerder en de haatgevoelens die daarop volgden. Deze gevoelens van haat maakten haar letterlijk ziek. Uiteindelijk heeft zij op een gegeven moment stappen gezet om tot vergeving en tot verzoening (ontmoeting met de ontvoerder) over te gaan.

 

Als je een vraag hebt over de kwestie die jou belast -bijvoorbeeld of deze mogelijk ook in aanmerking kan komen voor een vergevingssessie-, aarzel dan niet om vrijblijvend telefonisch of per email contact op te nemen.